Semesterstängt 2024 15 juli - 4 augusti (v29-32) Ha en skön sommar! Kontakta oss

Våra kompetensområden

Vi är experter inom rörbockning, ändformning och svetsning av rördetaljer till automotive och verkstadsindustrin – och gör det som krävs för att din dröm ska bli verklighet!

Teknisk kunskap som gör skillnad

För oss handlar allt om att leverera högkvalitativa lösningar med bra service som gör att våra kunder känner trygghet i att samarbeta med oss. Det som främst gör oss till en ledande leverantör är våra medarbetare, som besitter hög teknisk kompetens och är experter inom rörbockning, ändformning och svetsning av rördetaljer till automotive och verkstadsindustrin. Tillsammans med vår toppmoderna utrustning, vårt höga kundfokus och långa erfarenhet kan vi leverera helhetslösningar i världsklass till kunder runt om i hela världen.

Det ska vara enkelt att samarbeta med Proton Engineering och vi lyssnar engagerat på ditt behov – och gör det som krävs för att din dröm ska bli verklighet!

Nedanför kan du läsa mer om våra tjänster och vad vi erbjuder.

Rörbockning & ändformning

Vi har gedigen erfarenhet inom avancerad rörbockning i material som bland annat stål, rostfritt stål och aluminium. Vi bockar rör och profiler i olika material och former, inklusive svetsade och heldragna rör samt profiler såsom runda rör, fyrkantsrör och till och med elliptiska rör. Våra CNC-styrda bockmaskiner hanterar dimensioner från 6 till 150 mm, med eller utan dorn, och skapar både fasta och fria radier.

I vår automatiserade produktion använder vi avancerade produktionsceller för rörbockning, profilbockning, ändformning och håltagning i dimensioner från 6 till 63 mm. Genom att använda sömsökning säkerställer vi exakt bockning i varje steg.

Våra automatiserade celler har även kapacitet för bultsvetsning, vilket underlättar monteringen för dig som kund.

Ändformning är en annan viktig del av vår process. Detta görs antingen som en del av våra automatiserade celler eller som en separat operation. Ändformning möjliggör olika monteringslösningar, som att förbereda röret för slangmontering eller att skapa fästelement. Det är en komplett process som ger flexibilitet vid slutmontering.

Svetsning

Vi är experter på svetsning, med både robot- och manuell svetsning av komplexa plåt-, profil- och rörkonstruktioner för ledande fordons- och verkstadsindustrier. Vi använder MIG/MAG och TIG-svetsning i stål, rostfritt stål och aluminium. Vår robotsvetsning med avancerad CMT-teknik ger högkvalitativa och nästintill sprutfria svetsfogar, vilket minimerar behovet av efterarbete.

Vi har flera robotceller för svetsning upp till 2,5 x 1 meter och vikt upp till 150 kg per sida. Dessutom använder vi punktsvetsning för att skapa starka förbindelser på plåtar, särskilt i stål upp till 3 mm tjocklek samt aluminium och rostfritt stål.

Vid plåtbearbetning använder vi laserskärning för att skapa detaljer till våra svetsade konstruktioner. Vår 4 kW fiberlaser klarar materialtjocklekar upp till 20 mm med nitrogen för rena snitt, vilket är perfekt för lackering. För eventuell bearbetning efter laserskärning använder vi en 80 tons kantbock.

När lödning är bättre än svetsning, erbjuder vi induktionslödning för stål och rostfritt stål. Induktionslödning ger jämnt, stabilt och högkvalitativt resultat med minimal risk för svaga förband eller överhettning.

Våra erfarna medarbetare är licensierade enligt ISO 9606-1 och arbetar med WPS (Welding Procedure Specification) för att säkerställa standardiserad kvalitet. Vi tar hand om hela tillverkningsflödet från rörbockning till svetsning och plåtbearbetning, med fokus på att leverera högpresterande och kostnadseffektiva lösningar till våra kunder.

Montering

Vi erbjuder montering av olika komponenter till fullständiga produkter som levereras till kunder inom fordons- och verkstadsindustrin. Genom våra två produktionsenheter har vi monteringskapacitet både i Sverige och i Litauen.

Vi tar hand om hela monteringsprocessen för att förenkla tillverkningen och kan leverera direkt till våra kunders anläggningar världen över. Vår montering inkluderar olika tester för att säkerställa att alla kundkrav uppfylls, genom till exempel renhetsprovning och täthetskontroller.

Vi utför montering av sammansatta detaljer med hög kvalitet och effektivitet. Vi använder avancerade tekniker, såsom montering utan svetsning för att undvika risker som genombränning. Vid behov av specialmaskiner för montering har vi nära samarbete med olika automationsföretag för att säkerställa både kostnadseffektivitet och ett bra slutresultat med hög kvalitet.

Övriga tjänster

Vi specialiserar oss på konstruktion och tillverkning av svets-, monterings- och kontrollfixturer samt verktyg för fordons- och verkstadsindustrin. Vi har avancerade excenter- och hydraulpressar med en kapacitet på upp till 160 ton för plattning och håltagning.

Våra erfarna medarbetare inom verktygs- och fixturavdelningen har lång erfarenhet av konstruktion, utveckling och tillverkning av olika typer av fixturer och verktyg. Tillsammans med våra kunder skapar vi skräddarsydda lösningar för att effektivt tillverka produkter av hög kvalitet.

Exempel på fixturer inkluderar svetsfixturer för både robotsvetsning och manuell svetsning, kontrollfixturer, läcksökningsfixturer, montagefixturer och bearbetningsfixturer. Vi tillverkar även olika verktyg för bockning, ändformning och pressning enligt kundens behov.

Tillsammans med våra underleverantörer erbjuder vi även ytbehandling enligt kundens önskemål och levererar färdiga produkter direkt till kunden för att säkerställa effektiva och hållbara produktionsflöden.

Vill du veta mer?

Välkommen att kontakta oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig.

Kontakta oss